Home » Tramvaie

Sòller-Mallorca, un tramvai clasic de promenadă

5 November 2012 One Comment 2,304 vizualizări

Aceasta este ultima mea lucrare în domeniul tramvaielor și chiar în domeniul machetelor feroviare. Oboseala acumulată în utimii ani, lipsa pieselor precum și starea de sănătate destul de precară, mă obligă să renunț  la această pasiune. În speranța că lucrările mele au fost de bună inspirație pasionaților de feroviare, vă prezint cu drag ultima machetă realizată integral acasă, tramvaiul Sòller-Mallorca.

Pentru vagonul tractor am folosit iar un boghiu mecanic de la o locomotiva Mehano, americana, ceva mai uzata si cu mari probleme mecanice. Am reconditionat bucsele axelor osiilor pentru ca acestea erau largite si osiile jucau ingrozitor in pozitia lor, ridicand si coborand tramvaiul in mod oribil la mers inainte/inapoi. De asemeni, la boghiul tractor, am inlocuit lamelele originale, care colectau curentul de pe interiorul rotilor, colectarea facându-se destul de prost, pentru ca osiile aveau joc in bucsele lor. Am refacut lamelele din coarda de chitara numarul 1 ca grosime. Le-am conceput in stil care sa preseze pe bandajul rotilor, in acest fel asigurand, pe langa un contact permanent mult mai ferm, chiar si o usoara suspensie precum si mentinerea rotilor permanent pe sina.

Materialul de baza a fost iar fibra lenmoasa sub forma de placaj de 1, 3 si 4 mm grosime, taiate cu tehnologie laser dupa un proiect realizat de mine pe calculator, avand ca documentatie cateva poze de pe internet ale celebrelor vagoane Sòller-Mallorca. Variantele turistice aflate in circulatie sunt foarte multe. A fost destul de dificil sa aleg un anume model pentru vagonul remorca. Pentru ca variantele originale sunt din lemn lacuit, la fel am procedat si cu macheta. Am vopsit numai frontalele si acoperisul. Pantograful este din sarma galvanizata de 0,5 mm grosime.

Piesele au fost taiate cu tehnologie laser de catre firma SpotDesign din Bucuresti.

Acestea fiind spuse inchei acest ultim material consacrat lucrarilor mele de modelism feroviar, uarandu-va toate cele bune. Tineti trenurile pe sine!

Published on: Oct 21, 2011 @ 8:15

One Comment »

  • ciprian said:

    Nu domnule Arin, nu mai spuneti cuvinte asa dureroase ca “ultima”, dvs. veti ramane un machetist de referinta, ziceti-i mai bine o pauza oarecare,o lipsa de activitate momentana. Tramvaiul este frumos tare.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.