Home » Tramvaie

Tramvaiul de intretinere G 15 – 3199

5 November 2012 No Comment 2,318 vizualizări

Ultima mea gaselnita, tramvaiul de intretinere, care nu trebuie sa lipseasca dintr-un depou care se respecta. Profitand si de ultimul boghiu motor pe care il mai am, am construit acest set de tramvai pentru intretinere si depanare. Modelul imi este foarte familiar, pentru ca m-am jucat cu el in simulatorul de tramvaie. Ruleaza impecabil pe plansa de tramvaie MSTS Constanta Trams. In fapt, ca model am folosit chiar imaginile SView ale simulatorului pentru a crea planurile in Corel. Am folosit ca material de baza diverse tipuri pe placaj de tei, balsa de 1,2,3,4 si 5 mm grosime pentru a taia piesele cu laser.

Pentru vagonul tractor, am folosit un boghiu de la o americana Mehano distrusa. Am inlocuit rotile de 12 mm diametru, cu unele de vagon Mehano, de 9 mm diametru, cele mai mici pe care le-am avut. Cu ocazia demontarii, am inlocuit si sistemul de colectare de tip pe interiorul rotilor, cu unul inovatie personala, care colecteaza curentul de pe bandajul rotilor folosind o coarda de chitara, material elastic foarte bun. Asezat deasupra, arculetul din coarda de chitara are si rolul de a tine presate rotile pe sine. Cu aceasta ocazie, am obtinut fara vrerea mea, confirmarea deficientei de proiectare a locomotivei DA 060, care este atat de binecunoscuta pentru mersul ei de ratusca beata. Practic, daca presezi rotile de deasupra, si acestea stau in lagare mai mari, pivoteaza in mers in jurul rotii dintate, in stanga si in dreapta, trepidand usor asemenea DA-ului. Cel mai probabil ca voi reduce distanta de miscare a osiei libere in bucsa de fixare pentru a inlatura trepidatia suparatoare vizual, desi, tehnic, se imbunatateste astfel contactul cu sina.

Pentru vagoanele remorcate, am folosit boghie de electrica piko old model (E42) pe care le-am modificat inlaturand balansierele si partile de fixare a unor arcuri suplimentare. In fapt trebuia sa rezulte unvagon pentru carat nisip, folosit iarna pentru imprastiere de material antiderapant. Ca roti am folosit unele de tip Marklin, care erau puse in scurt prin intermediul axului. Am inlocuit axul metalic cu unul din plastic, un betigas de la acadele, de diametrul potrivit.

Unul din aceste vagoane, are colector tot din coarda de chitara, pentru a monta lampile de pozitie. In interiorul boghiului, spatiul generos mi-a permis amplasarea unei placi de colectare a tensiunii, a unei punti redresoare, condensatorul de stabilizare fiind amplasat deasupra, in bena. Pentru mascarea condensatorului, am facut incarcatura din nisip amestecat cu aracet si montat peste o folie de acetofan foarte subtire, decupata la final pe forma interiorului benei. Dupa uscare, se scoate incarcatura de desupra pentru acces la condensator. Lampile de pozitie sunt doua diode punctiforme de 1,8 mm diametrul lentilei, inseriate cu un rezistor de 980 k. Mai trebuie facut un vagon cu miniexcavatorul din dotare, dar asta dupa ce achizitionez un excavator scara 1/87.

Pentru vopsire am folosit spray GalbenTaxi, Negru mat la sasiu si gri albastru la acoperis. farul central la tractor va fi din dioda bicolor bipolar alb/rosu. Mai am de facut pantograful zilele urmatoare si de reglat balansul osiilor uzate la boghiul tractor. Pentru tractiune am folosit utimul motor de 12 volti din dotarea atelierelor PanArin, care cu aceasta lucrare isi incheie cariera de producator. Cel mai probabil ca va ramane numai activitatea de intretinere! Nici starea de sanatatem nici bugetul si lipsa pieselor nevesare implinirii altor visuri marete de proiectare si construire, nu imi mai permit lucrul la jucariile mele preferate. Pentru barele de urcare am folosit capse de capsator de hartie de 8 mm lungime. Mai aveam in plan un set de VT 35 precum si Vestitul Malaxa, insa din cauzele mentionate mai sus, proiectele se anuleaza definitiv. Cu aceasta postare inchei sirul de materiale de conceptie prezentate pe situl ce l-am conceput mediatizarii pasiunii pentru trenulete. Voi continua probabil sa postez insa ma voi rezuma la prezentari de machete diverse comercializate in Romania. Sper din tot sufletul ca efortul meu pentru a poza, scrie materiale si prezenta pe site, sa fie de folos pasionatilor din domeniul feroviar al machetelor.

Macheta a fost realizata cu spijinul SpotDesign, care a taiat toate piesele cu tehnologie laser. Modelul pentru montaj se poate comanda la firma SpotDesign

Published on: Oct 31, 2011 @ 18:27

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.