Home » General

Trenulete.info – informare corecta pentru modelistul amator

20 June 2010 4 Comments 967 vizualizări

Un nou inceput

Infintat in 2007, situl www.trenulete.info s-a dorit inca de la inceputuri a fi un tampon intre modelistul feroviar amator si comerciantul de trenulete si accesorii, avid dupa profit. Cand am intrat in jocul cu trenuletele, primul soc l-am suferit parcurgand paginile unor situri de vanzare on-line.

Modelistul roman stie la ce ma refer. Preturi speculative, pe o calitate indoielnica a produsului. Neinformarea corecta a clientilor incepatori, inducerea in eroare prin imagine sau prin lipsa unor informatii esentiale cu privire la un produs. Comerciantul roman de trenulete si accesorii, de cele mai multe ori paralel cu modelismul, practica un sistem care in afara tarii este considerat desuet si este marginalizat. Comerciantul roman in loc sa isi asigure clientii prin promovarea unui pret corect, (care este de cele mai multe ori mult sub nivelul celor practicate), cauta sa obtina profituri prin asazisele “tunuri”, preturi de dumping, care imping nesimtirea comercialista la limita absoluta. Tunurile lor s-au dovedit a fi in final niste petarde, niste pocnitori fasaite de care lumea si-a dat seama intr-un tarziu.

Din pacate, multi modelisti si iubitori de trenulete, incepatori mai ales, si-au luat pacaleala in vremurile tulburi de la inceput. Chiar daca economia de piata a mai filtrat din neghina comerciantilor necinstiti, chiar daca pe alocuri, au aparut si vanzatori de produse care au tinut la corectitudine, garda veche a ramas chitita pe chilipiruri si furtisaguri la cantar cum se spune in termenii de specialitate.

In toti anii acestia, experienta avuta cu marea majoritate a chilipirgiilor ascunsi in spatele unor situri comerciale cu imagine de occident dar cu iz de balci carpatin, m-a facut sa vad adevarata fata a “modelismului” de magazin din Romania. Drept pentru care, in decursul timpului, am postat gratuit pe blogul www.trenulete.info, numeroase materiale informative, scheme si explicatii pentru realizarea acasa a unor repere de modelism care reprezinta o importanta economie la bugetul modelistului roman, modelist care, chiar si fara criza mondiala este aflat in permanenta lupta cu specula din magazinele de modelism.

In final, am reusit sa duc la bun sfarsit constructia Dioramei de la Slobozia, lucrare inginereasca de amator hotarat sa nu faca buzunarul mare chilipirgiilor din comertul de modelism feroviar. In parte am reusit si experienta mea am impartasit-o tuturor in paginile blogului. Am fost deseori criticat in mediile de specialitate, pentru indolenta de a publica metode si idei care au intrat in contradictie cu spiritul de gasca dintre unii bagatori de seama, (caini de paza ai forumurilor, insi fara talent in modelism dar cu stopitoarea larga in comentarii insidioase si nefondate) si comerciantii de doi lei de la marginea internetului. Multi dintre ei habar nu au in ce directie se strange un surub, multi dintre ei nu stiu de cate e fire este nevoie ca sa obtii o diferenta de potential electric, dar dau cu gura pe situri si isi expun teoriile create pe weceu. Toate astea induc in eroare amatorul incepator si creaza premisele continuarii regimului de teroare speculativa declansat de comercianti.

Iata de ce, am decis sa largesc aria de informatie a blogului www.trenulete.info. Dupa cum spune si extensia, .info , situl meu va continua munca de informare corecta a iubitorilor de trenulete, chiar daca la Diorama de la Slobozia nu prea mai sunt multe lucruri de facut. In acest sens, mi-am propus ca in fiecare saptamana sa informez iubitorii de trenulete despre ce mai e prin targ. Ce produse fara cusur dar cu pretentii speculative mai apar pe piata, ce comerianti mai induc in eroare clientii si cu ce, unde si cum pot gasi pasionatii produse bune si corecte in raportul pret/calitate. Pentru o mai buna informare, am lansat deja invitatia unor personalitati din domeniul micro si macro feroviar din tara si din strainatate, pentru a particpa cu experienta lor la bunul mers al lucrurilor.

Stiu ca nu e prea mult ceea ce fac, dar cred cu tarie ca daca opiniile noastre despre nesimtirea din comertul romanesc, devin cunoscute, mult mai putini vor fi cei ce se vor lasa pacaliti de falsii modelisti din spatele tejghelelor virtuale, iar intr-un final, acestia fie vor adapta preturile la cota corecta, fie vor pieri din peisajul comercial prin pierdea increderii clientilor.

Sper ca demersul meu sa fie de folos modelistilor din toata tara, si invit fanii si iubitorii de modelism feroviar sa urmareasca paginile blogului www.trenulete.info si sa participe la crearea unei baze de date cat mai cuprizatoare, lasand pe blog opinii si sugestii, reclamatii sau laude vizavi de subiectele expuse sau chiar sa propuna lansarea unor noi subiecte pentru noua rubrica din acest site “La (re)vedere”.

4 Comments »

 • Petrica said:

  Felicitari pentru aceasta idee.Cand ma gandesc ca am cheltuit o gramada de bani pe niste produse de proasta calitate, ca sa nu mai zic de un magazin on line unde am fost luat peste picior, acest site a devenit pentru mine un adevarat sprijin fara de care nu as putea sa continui sa realizez o diorama.Felicitari inca o data.
  Le doresc pentru comerciantii de doi bani un faliment placut.

 • Macleod said:

  Nu pot decat sa te felicit pentru aceasta idee. Si poate nu numai despre comercianti, ci eventual sa scrii si despre greselile de evitat ale modelistului incepator (am trecut cu totii prin asa ceva, cumparam tot ce era mai ieftin la inceput fara sa ne gandim ce facem cu el, si dupa aia ne chinuiam cum sa scapam de ele cand finally ne hotaram asupra unei epoci.
  Si da, este foarte importanta o buna informare a cumparatorului, ca tepari sunt multi, iar oameni seriosi mult mai putini din pacate.

 • Pantiru Vasile said:

  Dl.Panait as dori daca se poate sa ma sfatuiti cum sa modific sistemul de alimentare cu perii pe sina a unei Br80 cu lamele de contact in lateralul osiilor.Am sine profil ‘u’ si nu prea fac contact prea bine cu osiile locomotivelor ce as putea sa le fac sa mearga.cumva 2 pinioane din interiorul boghiilor de la un Br110 sau114 aveti de vanzare?Olocomotiva americana dummy se poate motoriza?si cum.Ma sfatuiti sa-mi cumpar sine de trecere de la sina’u’u la sina ‘i’sau cum sa fac?

 • Prognosis (author) said:

  Multe intrebari!
  -Sfaturi practice despre cum sa modifici de la perii pe lamele nu am cum sa dau fara sa vad jucaria, dar te poti inspira din modelul prezentat de mine.
  -Singurul sfat in legatura cu sinele profil U este sa …scapi de ele!
  -Pinioane nu am de vanzare…
  -In principiu nu cred ca ar fi greu de motorizat o dummy, daca ai ceea ce iti trebuie. Roti, lamele, motor si angrenaje. La cat de ieftina este o loko mehano americana, cred ca te complici motorizand un dummy…

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.