Home » Tunare vagoane

Umbauwagen – imbunatatiri (fleischmann)

3 September 2009 No Comment 731 vizualizări
De la Brasov m-am intors in decembrie cu un vagon similar insa de productie Fleischmann. Ceva mai bine detaliat, vagonul prezinta avantaje prin modul de deschidere si prin forma boghielor. Pentru acest vagon am facut si lampi finale din leduri punctiforme. Am scos imitatia de lampi din capatul vagonului si am montat acolo ledurile punctiforme care intra la fix in gaura din vagon. Ulterior aceastea le-am legat la alimentarea de pe placa de iluminat printr-un rezistor de 850 de ohmi, separat de ledurile de iluminat.

Boghiele culiseaza in jurul axelor prin intermediul unui surub care are si un inceput de gaura de 1 mm la interior. Aceasta gaura am strapuns-o si prin ea am traversat cu firul prin podeaua vagonului. Lamele utilizate sunt din cupru de 0,5mm scoase dintr-o placa de contacti de la un televizor pe lampi. Avea mai multe lamele.

Lamele sunt fixate intr-un locas deja existent de sub boghiu si sunt prinse cu o picatura de adeziv CA

<<< NU am mai folosit lamele elastice din comert. Acestea contin fier sau otel si ruginesc dar marea problema este ca in rulaj mult, ele rod in axele osiilor si le distrug. Dovada ca se lipesc pe un magnet…

Am folosit lamele din cupru ceea ce indic tuturor celor ce ruleaza mult vagoanele. Acestea nu oxideaza si rod in axele osiilor… >>>

Ledurile de iluminat le-am montat pe o placuta de plexiglas transparent, de lungimea vagonului si lata de 10 mm, cu grosimea de 4mm, cu muchiile slefuite bine, pentru a disipa lumina in cabina. Toate ledurile au fost slefuite cu smirghel in cap, pentru a indeparta partea de lupa si pentru ca lumina sa nu mai fie directionata in fascicul. Si la acest vagon am vopsit la pensula, podeaua cu aceeasi vopsea ca la Roco.


Pentru iluminat am folosit insa leduri alb-cald, luate de la zeXstar Montate in gauri de diametrul diodelor, cate trei in fiecare parte a vagonului, lipite intre ele cu fir de cupru. La mijlocul vagonului, unde sunt usile, am montat becul de balast care are si rolul de a ilumina aceasta zona.
Ledurile sunt perfecte pentru iluminat si cred ca voi schimba si la vagonul Roco. Pentru exemplificare va rog sa observati diferenta de nuanta intre luminile celor doua vagoane. LED-urile de iluminat sunt inseriate cu mini-becuri de 12 volti luate tot de la zeXstar


<<< Fleischmann

Se poate observa diferenta foarte usor. Fara discutie, ledurile alb-cald dau alta lumina, mult mai realista…

Roco >>>

Din testele comparative efectuate de mine, rezulta ca led-uril alb-cald, au o lumina mai apropiata de realitate, dar, caci trebuie sa eziste un “dar” si nimic nu este perfect, acestea au un consum mai mare si in cazul sitemelor analogice,

se simt mai usor diferentele de tensiune create prin intrarea pe circuit a unei locomotive in plus. In acel moment, ledurile au o usoara palpaire, dar becul inseriat cu ele isi face treaba si regleaza imediat curentul la capetele ledurilor. La fel am procedat si cu al doilea vagon din aceasta garnitura. Urmeaza posatalul daca fac rost de el…


Schema nr. 2 dupa care am efectuat montajul

Aceasta schema cuprinde un numar de 5 leduri alb cald pentru iluminat. Eu am montat un numar de 6 leduri, cate trei in fiecare parte si am inlocuit rezistenta cu un bec de 12 volti miniatural.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.