Home » Tunare vagoane

Vagon BI 29 Fleischmann – imbunatatiri

3 September 2009 No Comment 511 vizualizări

Acest vagon BI 29 de la Fleischman, aflat initial in stare deplorabila, prezinta mai multe neajunsuri.

In primul rand trebuie inlocuite cuplele Fleischmann. Pentru asta am folosit cuple Mehano, cu mustati si gaura mica. Se potrivesc perfect la pozitie fara sa se mai umble la cupla. Am folosit acelasi nit de plastic de la cupla originala Fleischmann. Am indepartat lamela elastica din spatele cuplei. Am introdus nitul crestat pe dedesubt, prin cupla mehano si apoi prin gaura existenta din sasiu.
Deasupra, am fixat nitul cu o bucata de circa 5 spire dintr-un arc de semering de masina de spalat! Arcul se introduce foarte usor si la fel de usor se scoate. Urmeaza confectionarea unor margini pentru mustatile cuplei mehano astfel incat sa fie mentinuta pe centru!

Aici se poate vedea cum “se asaza” cuplele Mehano pe locasul celor originale Fleischmann!

***

Pentru iluminare am folosit un plexi de 2,5mm grosime, taiat la o latime de 12 mm si pe lungimea plafonului pana la holurile de acces. In el am dat gauri pentru introducerea ledurilor si a becului de balast.

Pentru ca in principiu pe diorama mea se merge in sensuri prestabilite si pentru ca rigletele de iluminare pe baza de punte redresoare nu functioneaza corect in curentul dreptunghiular emis de variatoarele mehano,am folosit un sistem propriu deiluminare, fara punte redresoare. Astfel am instalat cinci leduri. Trei galbene pentru mersul inainte si doua bipolar-bicolor alb-rosu pentru mersul inapoi. Ledurile sunt montate in paralel si in alternate in antiparalel astfel incat pe mersul inapoi se aprind doua din ele la culoarea rosu iar pe mers inainte toate cinci la culoarea galben.

Becul de balast inlocuieste cu succes rezistorul.
Piciorusele ledurilor, prin indoire, creaza de la sine circuitul.

Becul de balast este inseriat cu ledurile si isi face treaba atat pe un sens cu cele 5 leduri, cat si pe mers inapoi cu numai 2 leduri, combinand lumina sa galbena cu cea rosie si creind o atmosfera de “avarie” astfel incat stiu pe ce sens este cuplat variatorul.

Ledurile au capetele pilite astfel incat sa dispara efectul de lupa si de centrare a luminii. Prisma transparenta difuzeaza egal lumina in tot vagonul.

La final am adaugat cativa omuleti kibri. Sunt urati dar in mers nu ai timp sa vezi detaliile.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.