Home » Tunare vagoane

Vagon macara home made – 1

11 September 2010 2 Comments 1,443 vizualizări

<!-- TRAFIC.RO - Mutare site: b20c0899d08ef48900 -->

Mi-am propus sa realizez in atelier vagonul macara din imagine. Un plan precis al acestuia inca nu am gasit dar ca inspiratie imi foloseste planul unei drezine poloneze. Dupa studierea vagonului si a posibilitatilor depoului PanArin, am decis ca voi folosi  un vagon platforma, neinscriptionat, de la piko, un model ce avea lipsa cateva bare de sustinere a gardului de protectie si ale carui cuple erau rupte. Cred ca seamana intrucatva cu vagonul macara si in plus ma avantajeaza sistemul de sustinere a osiei, care are un joc in sasiu din fabricatie.
macara

Ca motorizare am oscilat intre doua mini consacrate si numai dupa teste repetate am ales tot un motor de masinuta de curse rebobinat de mine pentru 12 volti. Roti dintate, axe melcate si pinioane din jucariile chinezesti demontate anul trecut. Am decis ca in actiunea mea sa pornesc de la realizarea tractiuni integrale urmand ca mai apoi sa construiesc cabina in functie de motorul ales. Este cat se poate de firesc mai ales ca si in realitate, o parte din aceste utilaje ajutatoare sunt relizate prin modificarea unui vagon, iar cabinele nu sunt standard, ci in functie de imaginatia si posibilitatile fabricantului.

macara

Pentru antrenarea osiei am sectionat in doua un pinion pe care l-am fixat pe osie cu cianoacrilic. Axul melcat se sustine pe bucse facute din mine de pix durex, lipite si ele cu cianoacrilic pe suportul de osie.

macara

Pentru corecta echilibrare  axului bucselor, mai intai am lipit o bucata mai mare de tub, dupa intarire decupand partea nefolositoare din centrul suportului, o data cu decuparea acestuia pentru a face loc axului melcat.

macara

Pe spatele suportului, am suplimentat rezistenta acestuia prin intarirea lui cu o piesa taiata din cartela de telefon, un plastic ceva mai rezistent decat forexul. Aliniamentul delor doua carucioare suport se face cu furtun din guma de silicon, furtun folosit la trusele de perfuzie, foarte flexibil si rezistent.

macara

Pe axul central am montat o roata dintata care va fi antrenata de un pinion aflat pe axul motorului, pentru a reduce turatia acestuia si pentru a creste puterea de tractiune la viteza mica. Motorul va fi pozitionat in cabina sub nivelul geamurilor acesteia.

macara

macara

macara

Urmeaza fixarea axului central la mijloc, prin bucse sectionate astfel incat axul sa fie usor demontabil, apoi montarea sistemului de colectare  atensiunii, dupa care va incepe lucrul la partea superioara, respectiv montarea cutiei motorului, a cabinei si in final construirea bratului macaralei.

voi reveni pe parcursul lucrarii

2 Comments »

  • Petrica said:

    Foarte frumos, asteptam finalul 🙂

  • satmari said:

    Nu ai mai postat cu asta? Mai lucrezi la el? Vrem noutati.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.