Home » Tunare vagoane

Vagon mic – iluminare pe led-uri

5 December 2010 One Comment 731 vizualizări

In urma cu ceva timp au sosit de la Botosani o serie de 4 vagoane mici, de la Piko, model vechi, care aveau ca destinatie demontarea si utilizarea sasiului pentru constructia viitoarelor automotoare Malaxa 900/77. Dupa investigatii amanuntite am ajuns la concluzia ca sasiul este mai scurt si ca atare am renuntat la casarea lor. Dupa ce saptamana trecuta am modificat cuplele acestora, astazi am inceput dotarea lor cu iluminat interior.

Photobucket


Rigletele sunt facute din placa de circuit si contin 4 diode 1N4005 pe post de punte de diode, un rezistor de 1k si cele 3 led-uri tip smd. Diodele si rezistorul sunt montate in partea de sus si astfel sunt ascunse sub acoperis, dupa schema simpla  din imagine…

Photobucket

… , iar pe placa, direct pe partea cuprata sunt doar cele trei “becuri”  smd de culoare galbena, dat fiind faptul ca vagoanele sunt antice si iluminarea se facea cu becuri a caror lumina era galbuie.

Osiile fiind prinse in umeras metalic, colectarea este simpla, fara lamele, doar doua fire lipite atent pe umerul metalic care preia de pe varfurile ascutite ale osiilo,r cu frecare minima si fara sa fie nevoie de lamele. Un sistem foarte bun si eficace de colectare  a tensiunii, un pol de la o osie si al doilea de la cealalta.
Photobucket

Placa este gaurita pentru trecerea ghidurilor de fixare a vagonului pe sasiu. Demontarea si extragerea placutei pentru interventii se face fara alte probleme.
Photobucket

Photobucket

Un capacitor va fi incorporat in cabina de toaleta pentru a acoperi caderile de tensiune din timpul rulajului.
Urmeaza si restul de vagoane, ultimului urmand a se monta si felinare superioare pentru lampile finale. Asta insa dupa ce facem rost si de alte osii metalice intrucat vagoanele originale erau dotate cu osii de plastic.

One Comment »

  • PetricA said:

    In aceasta saptaman vor ajunge niste osii

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.