Home » Tunare vagoane

Vagon militar – iluminare ghereta si lampa finala

3 September 2009 No Comment 501 vizualizări

Vagoanele de calatori luminate dau foarte bine pe diorama, dar convoiale de marfa par destul de anoste noaptea. Pentru a remedia acest neajuns am decis ca fiecare convoi de marfa sa fie incehiat de cate un vagon caruia sa-i atasez lampi finale!
Pentru primul convoi de pe diorama mea am ales un vagon de marfa verde, ce l-am pus eu in continuarea celor doua platforme deschise Roco, pe care am doua tancuri! Asta pentru ca mi se pare mie ca seamana cumva cu un vagon militar!

Pentru iluminarea gheretei, am dat doar doua mici gaurele de 0,5 orin care am strecurat piciorusele unui beculetz de 12 volti miniatural cumparat cu 2000 lei vechi de la Terra!
Pe peretele opus, adica pe cel ce va fi sprea coada trenului, am dat o gaura de 2mm diametru pentru capatul LEDului rosu!

———————————————————

Contragreutatea metalica a vagonului am isolat-o cu scoch pentru a nu face contact intre piesele metalice ale osiilor caci vagonul este din cel vechi in care osiile stau in lagare din tabla metalica, fapt ce mi-a usurat mult rezolvarea problemei colectarii curentului!

Toate legaturile sunt in serie! Se pleaca de la o osiea, apoi prin bec se leaga dioda si la final se inchide circuitul pe cea de a doua osie.

———————————————————-

In plus, in paralel mai exista un condensator de 2200 mF/35 V pentru a prelua din socurile nealimentarii in mers! Dioda este bipolar bicolora astfel ca la mersul inapoi da lumina galbena fapt ce scuteste montarea unei punti de diode!

Pe peretele exterior al vagonului, din forex de 1mm am facut un dreptunghi cu gaura de 2mm prin care trece ledul si care are forma unui felinar agatat pe peretele vagonului!

———————————————————

In ghereta, becul de balast are si un rol decorativ prin usoara iluminare a ferestrelor acesteia!

——————————————————–

Deci soldatul din ghereta este la post si vegheaza la integritatea transportul al carui vagon de securitate este acesta!

—————————————————————–

Apropo de punti! Eram foarte nemultumit de intensitatea luminii in vagoanele de calatori si nu intelegeam cum pe bancul de proba mergea excelent iar pe diorama paleau ingozitor! Iata ce am descoperit!
La atelier folosesc la probe un redresor antic Ibertren, analog clasic! Acesta are doar tensiune redresata cu o punte sanatoasa! Pe traseu, fosolesc insa curent dreptunghiular debitat de variatoarele mehano! Ei bine, puntile de diode se distrug in astfel de curenti in timpi foarte limitati si in plus curentul rezultat este foarte slab ca intensitate si puntea este foarte instabila. Chiar si cu condensatoare de balast puternice, oscilatiile ma scoteau din minti!
Am resolvat problema! Am inlocuit puntile cu doar doua diode si in locul rezistentei de balast am pus becuri de 12 volti miniaturi. Acum lumina este mult mai intensa si infinit mai stabila! Au disparut oscilatiile! Asta inseamna ca folosesc doar jumatate de alternanta insa mult mai stabil!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.