Home » Tunare vagoane

Vagonul etajat romanesc – iluminare

12 April 2013 One Comment 1,430 vizualizări

Published on: Mar 25, 2011 @ 9:18

Pentru a doua oara in istoria depourilor PanArin, a sosit pentru imbunatatiri un vagon etajat romanesc produs de Piko. Ceva mai diferit decat fratele sau prezentat in linkul urmator, http://trenulete.info/vagonul-etajat-romanesc-iluminare-pe-led-uri/, acest vagon a primit iluminare pe baza de led-uri smd alb neon si lampi finale la unul din capete.

Lamele de colectare a tensiunii, de tip Rally, montate in stil clasic deja, colecteaza tensiunile de pe osii, cate o polaritate pentru fiecare boghiu si le aduce in placile rigletelor, la fiecare capat. Pe riglete se face redresarea cu cate patru diode la fiecare din cele doua riglete, montate cate doua in fiecare capat, astfel incat in final rezulta o punte redresoare din diode 1n4001.

Pentru fiecare rigleta se stabilizeaza lumina cu cate un condensator de 1000 micro/35 volti.  Fiecare rigleta are propria redresare, filtrare si echilibrare a curentilor, folosind cate o rezistenta de 810 ohmi pentru plafoniere si una de 1,2 k pentru lampa finala. Practic, in acest vagon, se inglobeaza structurile de iluminare de la doua vagoane, dificultatea constand in amplasarea corecta a rigletelor si in traversarea cu cablurile de alimentare, ce trebuiesc mascate privitorului.

De data aceasta, pentru lampa finala am folosit tot un led smd, montat in capatul rigletei superioare, cu orientarea spre ghidul prismei de lumina, astfel incat o data pozitionata rigleta, led-ul trimite lumina spre acesta si implicit spre lampile finale. Pentru a  nu raspandi prea multa lumina rosie in capatul vagonului, zona led-ului si a imbinarii cu prisma, este acoperita de o masca din forex lipita direct pe rigleta, sub led.

Schema dupa care s-a lucrat acest montaj

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

One Comment »

  • coco said:

    spor la munca in continuare.faceti o treaba minunata!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.