Home » Tunare vagoane

Vagonul postal Lima 105 114 Kol

30 January 2011 4 Comments 1,147 vizualizări

Ultimul din garnitura Lima Wt 11 311, vagonul postal 105 114 Kol, a fost achizitionat odata cu ultimul Wt descris mai jos. Vagonul a fost torturat de vechiul propietar in incercarea sa de a monta iluminat interior, cam dupa ureche. Pentru a repara ceea ce a deteriorat amicul, a trebuit sa desfac complet vagonul, operatie care s-a dovedit destul de complicata intrucat proiectarea lui e cam ciudata. Plasticul transparent aferent geamurilor este dintr-o bucata pentru toate ferestrele laterale si din capete si este introdus in toate fantele si decupaturile posibile, fapt care ingreuneaza demontarea lui, mai ales ca podeaua care le uneste fusese lipita de anteposesorul lui cu prenadez pe sasiu. Demontarea se face foarte usor daca se introduc scobitori intre ferestre pe ambele parti ale vagonului, apoi intr-un capat se imping ferestrele de la usa dintre vagoane si se trage cu totul in exterior…. Dupa demontare si curatare, am vopsit podeaua cu bronz-aluminiu si am montat in interior diverse lazi de transport si colete postale.
Photobucket
Dupa cum se vede, plafonul a fost si el deteriorat prin lipirea directa a diodelor cu un adeziv foarte dur, pe care l-am indepartat cu mare dificultate…

Photobucket
Fiind in garnitura mea ultimul vagon, am decis ca trebuie sa posede lumina finala. Am folosit un LED nou, de 2 mm fasciculul de lumina, pe care l-am introdus prin perete, iar la exterior am confectionat corpul felinarului din plastic negru, gros de 2,5 mm, material provenind de la clipsul de inchidere/sigilare a unei magistrale IDE pe priza de pe placa de baza a unui PC.

Photobucket
Pentru iluminare am folosit in loc de placa de circuit, o bucata de forex (comatex) de 3 mm grosime, pe care am plantat puntea redresoare, cele trei diode de iluminat, becul de limitare curent inseriat cu led-urile plafoniere, (pe care le-am polizat in capat pentru inlaturarea lupei), care sunt montate in paralel. Pe aceeasi placa am mai montat un rezistor de 1k inseriat cu ledul de lampa finala. Cablajul este din fir de cupru provenind din cablu de retea, prin acest procedeu pot sa ma declar ca inventator al procedurii de impletire de circuite, cablurile fiind trecute pentru siguranta lor, prin diverse gauri de traversare sus/jos a placii de cablaj… un procedeu mult mai simplu si mai practic pentru cei ce nu stapanesc sau nu au posibilitati pentru placarea circuitelor in acid.

Photobucket
Tot ansamblul se monteaza direct pe vagon, sub plafon si se fizea usor cu doua bucatele de hartie autoadeziva (pentru pus preturi pe produse). Legaturile la boghie sunt facute cu fire litate subtiri si flexibile, pe lamele de colectare descrise in postul vagonului Wt 11.311

Photobucket
Pentru ca lumina sa se vada si in geanul extensiei de observator de pe acoperis, am decupat la traforaj partea din interior unde era asupat luminatorul observatorului, si am lipit geamul direct pe ferestrele aferente.

Photobucket

Photobucket
Pe laterala felinarului am lipit hartie alba pe care am trasat dungile rosii de semnalizare lampa finala.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Si astfel, garnitura mea de vagoane Lima si-a capatat un binemeritat loc pe diorama, mai ales ca vagoanele sunt foarte frumoase, cu elemente si repere diverse, cu multe accesorii pentru montat, de la burdufuri extinse pana la amortizoare pana la piesa de podea pe care se calca la trecerea dintre un vagon in altul. Mai sunt in set numeroase accesorii care se monteaza sub vagon, suporturi pentru scari, trepte diverse, conducte, compartimentul de acumulatori, rezervoare de aer etc.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Multumiri lui PetricA pentru procurarea vagoanelor!

Si un sfat pentru detinatorii de asftel de vagoane, nemultumiti de felul in care ruleaza. Vagoanele au tendinta de a sari de pe linii in curbe, pe macaze, in pante. Asta din cauza:

  1. a boghielor care nu au un grad prea mare de libertate in plan vertical. Se rezolva prin largirea usoara a gaurii axului de pivotare.
  2. osiile sunt prea stramte pe ecartament. Se rezolva prin scoatrea unei roti de pe axul ei cilindric si slefuirea usoara a cilindrului astfel incat distanta dintre rotile osiei sa se reduca cu aproximativ 0,5 mm.

4 Comments »

  • PetricA said:

    Bravo ati reusit, le-ati salvat, altfel aveau o soarta deloc fericita
    P.S. la colectia de loganuri pe care o aveti, ar arata si mai bine daca le puteti ilumina

  • ionel32 said:

    Da foarte frumoase vagoanele.Dar de unde sunt procurate!

  • Prognosis (author) said:

    De pe Okazii.ro, PetreA stie mai bine!

  • PetricA said:

    doua dintre ele sunt procurate de pe site-ul trenuleteelectrice.ro, iar ultimile doua de pe site-ul okazii.ro, a mai ramas unul, care face parte din aceasta garnitura probabil, domnu Arin stie mai bine, eu oricum nu ma mai ating de ele.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.