O macheta de colectie, din garajul amicului de la Sibiu, a fost supusa unui tratament de intinerire. Macheta se prezinta foarte bine conservata, culori frumoase, nezgariata si cu telecomanda in buna stare. Problemele la motor le-am identificat repede. Jucaria are un motor antic, cum nu se mai fac in zilele noastre, cu un bobinaj sanatos, mare mancator de energie, dar si foarte puternic. Motorul este de 3 volti, la 2100 rotatii pe minut si antreneaza ambele roti din spate cu priza directa pe anvelopa masinii printr-un manson de cauciuc. Astfel de transmii erau frecvente la jucariile anilor 1970. Din pacate, transmisia pe ambele roti, rupe bateriile in viraje, acolo unde motorul este solicitat in mod diferit pe fiecare roata inscrisa in viraj. Pentru ca motorul mergea inegal, cu tresariri enervante, a trebuit sa-l desfac. Am descoperit astfel ca pe vremuri aceste motoare electrice nu se faceau cu bucse de bronz la capete, ci erau dotate cu profil si bile de rulmenti. Cu adevarat o piesa de colectie… Problema era la colector, destul de murdar si imbacsit cu praf si perlare de la rulaj. Am rezolvat problema prin curatarea colectorului cu smirghel foarte fin.
Pentru iluminarea farurilor, am eliminat vehea prisma cu bec si am confectionat alta din forex, cu leduri galbene, de 2,8 volti, legate in paralel si inseriate cu un rezistor de 100 ohmi, mult mai reduse ca si consumatori. Totusi, pentru ca telecomanda este cu numai doua baterii de 1,5 volti inseriate, deci un total de 3 volti util, si pentru ca motorul este un mare mancator de curent, nu a fost posibila montarea de leduri pe stopuri. Am facut diverse teste, cu microleduri dar nu se poate. Fie se inlocuieste tot grupul motor cu ceva modern, fi se renunta la luminile de pozitie.
La final, jucaria este gata de plecare catre orasul propietarului, dar va mai astepta cuminte in cutia ei, pana cand voi face revizia tuturor jucariilor trimise la Atelierele PanArin.
Ce frumos e sa vezi jucarii din anii aceia. Ati vazut amj.ro?
Leave a response!