Home » Tunare locomotive

VT 135 Piko – lumini pe LED-uri

5 May 2010 One Comment 1,075 vizualizări

Automotorul VT 135 Piko sosit de la Botosani pentru instalarea luminilor pe LED-uri este gata de plecare in depoul HP Botosani. Pentru iluminare am folosit LED-uri bicolor bipolar Rosu-Galben de la zeXstar. Mai intai am indepartat vechile sisteme de iluminare pe becuri.Am avut in vederea un montaj simplu care sa permita descarcerarea vagonului fara interventia pistolului de lipit si fara sa atarne fire electrice intre caroserie si sasiu. Lucrarea s-a impartit in doua fronturi distincte.

1. Pentru colectarea tensiunii am realizat din fasie de tabla lamele care sa preia tensiunea direct de pe placile de colectare aflate pe lateralele grupului motor original.

Odata creat modelul perechile de lamele au fost fixate pe corpul sasiu cu aveziv cianoacrilic, avand grija ca o parte a lamelei sa intre intre placa  purtatoare de curent si corpul izolat al motorului.

2. A doua parte a lucrarii a fost montarea farurilor. Mai intai am extras prismele originale si am curatat locul lipiturii. Apoi, din forex de 4 mm grosime am creat un mic bord pe profilul interior al botului vagonului, in care am executat gauri pe dimensiunea led-urilor folosite.

LED-urile au fost montate in serie cu un rezistor de 580 ohmi. Piciorusele au fost folosite pentru conectarea prin presiune la placile de curent. Ideea montarii cu rezistorul in serie intre leduri apartine lui MPU de la Clubul Crisana si am aplicat-o prima oara la iluminarea Micutei Mo (E69)

Pentru asta am indoit si arcuit piciorusele in asa fel incat prin presiune sa ia curent de pe placutele colectoare.

Ulterior am fixat bordurile in locasul farurilor si am asigurat cu o picatura de cianoacrilic fixarea bordului de panoul frontal al caroseriei vagonului.

Luminile au functionat corect de la prima proba.


Iata si un mic film cu rularea in probe pe Diorama de la Slobozia

Si la munca pe Caile Ferate HP Botosani

One Comment »

  • petrica said:

    Foarte frumos executat si arata mult mai bine fara cuple.Ati avut dreptate.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.