Home » Alte lucrari

Ziduri si pavaje stradale

18 August 2009 No Comment 926 vizualizări

Am inceput “asfaltarea” strazilor din oras!

Pentru acest lucru, am creat in Corel, sectoare de strazi de diverse tipuri, cu marcaje stradale specifice fiecarei zone de pe diorama. Imaginile rezultate au fost tiparite apoi pe carton subtire, din cel folosit pentru imprimarea cartilor de vizita! Am ales pentru stada un model de carton A4 carti vizita, grofat, cu un model imprimat in relief reprezentand un gen de fisuri neregulate, asemanatoare fisurilor din asflat. La librarie, gasiti orice fel de carton cu model imprimat in relief pe el. Totul depinde de imaginatia fiecaruia!

Desigur ca fiecare machetist isi poate produce propriile modele de asfalt, specifice dioramei sale! Corel iti ofera toate cele necesare!

Din pacate, pozele pe care le fac eu, sunt cu telefonul mobil si resolutia acetuia nu-mi permite sa va arat si incrustatiile in relief de pe carton!

Si cum apare pe diorama:
Pentru zonele in curba, mai intai am confectionat cate un sablon de sector. Fiecare sector am cautat sa-l incadrez intr-un format A4 ca sa pot printa. Dupa scanarea sablonului am lucrat fiecare bucata in Corel si apoi am printat pe carton, apoi am procedat la fel. Am taiat la cote si am lipit asflatul pe blat cu prenadez. Aracetul nu este bun pentru ca onduleaza cartonul. La imbinari trebuie taiat astfel incat sa imite natural blocurile de asffalt sau beton asa cum se imbina ele pe strada.
****************************************************************************
Construirea trotuarelor
trotuare “pavate” la imprimanta

Am confectionat trotuare din carton presat (preshpan), de grosime apropiata celei de la trotuarele machetelor de casute, decupate pe marimea la care era nevoie. Peste carton, am lipit modelul de pavaj ales pentru zona respectiva. Acestea au fost lucrate tot in Corel si tiparite apoi pe carton subtire, din cel folosit pentru imprimarea cartilor de vizita! Petru pavaje am ales un carton grofat cu model de brobonele in relief, asemanataor micilor denivelari din trotuarele reale!

Imaginea poate fi montata in serie, in functie de lungimea trotuarului, apoi printata. Eu am folosit imprimanta cu jet de cerneala, dar trebuie ca modele de pavaje si trotuare (si zidurile de asemenea), dupa ce au fost lipite la locul lor, sa fie acoperite cu un strat subtire de lac transparent, din cel cu uscare rapida folosit la lacuirea mobilei. Asta pentru ca cerneala trage umiditate si in timp se deterioreaza imprimarea, iar protejate astfel, imprimarile sunt ferite de accidente cum ar fi picurarea de apa sau aracet, care pot distruge desenul. Iata cateva exemple:

Pentru zona din centru si pentru trotuarele private, cele de prin curtile oamenilor, am creat in Dorel Draw, modelele de gresie si mozaic stradal de mai sus.

O alta buna parte din trotuarele de pe diorama le-am confectionat ulterior mult mai usor. Mi-a venit ideea sa folosesc linoleu. Am cautat la magazin un model de linoleu care sa imite piatra sau mozaicul. Cu o bucata de 20 de lei de 0,50 MP am facut aproape toate trotuarele si mi-a mai ramas pentru inca trei diorame. Asa a rezultat mult mai ieftin si financiar dar si ca volum de munca. Mi-a venit ideea insa dupa ce m-am chinuit cu prima procedura. Totusi ea ramane valabila pentru piatete sau zone pavate cu gresie.

****************************************************************************

Confectionarea zidurilor

Pentru ziduri, am folosit cu nerusinare o imagine furnizata de modelistul LOK, imagine produsa de acesta, pe care eu am prelucrat-o si adaptat-o necesitatilor mele.

Tot in Corel am confectionat imaginile fiecarui zid, la dimensiunea necesara, imagini pe care le-am tiparit tot pe un carton grofat, modelul folosit la pavajele de trotuare. Se mai poate tipari si o coala intreaga folosind imaginea de baza, dupa care, cu caterul, se poate taia fiecare zid la dimensiunea corespunzatoare, insa in acest caz, consumul de cerneala creste substantial.

Suportul pentru ziduri poate fi din carton, prespan, forez sau chiar celuloza dessa si subtire, pe care am folosit-o si eu. Am lipit cartonul cu prenadez pe astfel de bucati de celuloza densa, de grosimea 6 mm. Fireste ca puteti alege ce grosime doriti. Mai intai faceti zidul la forma dorita si dupa probe, fircare bucata se “imbraca” in modelul de caramida. Fireste ca zidul poate avea si aspectul de piatra.

****************************************************************************

Sfaturi practice!

  • Folositi la lipire numai aracet! Acesta are si rolul de a intari structura zidului si aderenta cu cartonul este indistructibila!
  • Nu ungeti in cantitate mare cu aracet caci se umfla si se deformeaza cartonul!
  • Presati cu atentie folia lipita, mai ales pe margini si reveniti cu presarea dupa cateva minute pentru a inlatura valurile produse de eventuala umflare a cartonului!
  • Trasati o fanta subtire cu caterul in zona de indoire, pe exteriorul acesteia! Cartonul se va indoi mai frumos si va pastra linia dreapta, in plus, imaginea taieturii va da bine!
  • Lasati 24 de ore sa se usuce bine si sa se intareasca aracetul inainte de lacuirea finala!
  • Inainte de lacuire, finisati cu o foarfeca si cu un smirghel foarte fin, marginile decupajelor lipite, astfel incat acestea sa nu iasa in relief!
  • Cu un marker de culoare adecvata, dati usor pe cantul taieturilor pentru a nu se vedea culoarea alba a cartonului. La imbinarile dintre cartoanele asflatului stradal, em folosit cu succes un creion HB foarte moale pentru a astupa eventualele zone de culoare alba, unde se vede cantul grosimii cartonului!
  • Faceti teste de culoare pe esantioane mici din exact cartonul folosit pe care sa le comparati cu trotuarele de la casute, pana cand obtineti culoarea cea mai apropiata de ce aveti pe diorama!
  • Atentie la lipitura imaginilor intre ele atunci cand le importati in Corel, pentru a nu lasa spatii albe intre felii sau pentru a nu incaleca imaginile intre ele!
  • Masurati de doua ori inainte de a taia!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.