Home » Lucrari de electrificare

Actionare macaz cu servo – prima varianta

7 September 2009 6 Comments 3,275 vizualizări

Disperat de modul caraghios si defectuos in care functioneaza motoarele de macaz de la Piko pe baza de bobina magnetica, am inceput sa pun in practica un gand mai vechi si anume acela de a face o actionare de macaz pe baza de micro server de modelism.

Pentru comanda lor am folosit ca baza schema Servo Driver de alaturi…..

…dar la care am operat cateva imbunatatiri si modificari menite sa adapteze montajul la necesitatile mele. Iata schema modificata pentru a lucra cu actionarea.

Cele doua P 1-2 sunt semireglabile cu care se fixeaza limitarea de cursa a servoului.

Din forex am confectionat suportul pentru servo si bratul de comanda. Pe el se fixeaza axul ce transmite miscarea la acul macazului. Se strange la pozitie cu doua suruburi de reglaj.

Servoul misca tija dupa un calcul pe care l-am facut astfel incat miscarea sa fie reala. Dispozitivul electronic de control are limitatorul sau electronic si reglajul se face foarte fin cu o surubelnita pe doua semireglabile. Nu este nevoie de limitatoare de cursa mecanice sau de comutatie.

La suprafata, in axul de metal este fixat prin infiletare mecanica, un sector de resort de la semering. El are in capat cateva spire desfasurate si intinse cam 7 milimetri lungime transformate intr-o tija elastica ce intra intre bumbii de pe bara de actionare originala macazului. Rostul lui este sa transmita miscarea de antrenare dar si sa amortizeze capetele cursei.

Am pus pe youtube doua filmulete cu functionarea actionarii. Dar fiind prima incercare, ma declar multumit de functionare. Miscarea este mult mai realista. Maine voi face al doilea montaj avand deja idei de imbunatatire a acestuia. Dupa ce fac si montajul electronic (nu am inca niste piese electronice – rezistente si semireglabili) voi reveni cu detalii si cu implementarea sistemului. Este foarte usor de facut si o data ce mi-a venit ideea si s-a cristalizat in mintea mea, confectionarea a durat foarte putin. Urmatorul model va fi ceva mai robust si mai usor de pus pe planseta!

6 Comments »

 • Sandu Marin said:

  Cum actionezi mai multe motoare deodata? Trebuie sa faci mai multe montaje? Ce tensiune aplici la montaje ca sunt sensibile? Cum fac si semaforul ce cale sa mearga o data cu macazul?

 • Prognosis (author) said:

  Salut! Pentru ca am fost intrebat in privat si pe mail, aduc urmatoarele lamuriri:
  Montajul a fost creat pentru a deservi instalatia automata de pe Diorama de la Slobozia. In acest context, butoanele K1 si K2 din schema http://i432.photobucket.com/albums/qq43/PR0GN0ZA/scheme/servo-driver.jpg sunt contacte ale unor relee, care se automentin 1,5 sec, suficient cat sa faca intreaga cursa. Observand schema http://trenulete.info/schema-automatizare-nr-3c-in-circuit-analog-2/
  se poate vedea ca in paralel sunt actionate si semafoarele. Pentru implementarea noilor motoare, am separat galvanic alimentarea senzorilor si a semafoarelor de cea a mecanismului.
  Fireste ca mecanismul poate fi actionat si prin butoane, conform schemei, acolo unde nu exista automatizare.

 • VASILE PETRICA said:

  buna ziua
  am o tastatura viessman cod 5549 care are leduri ce arata starea macazului ;vreau sa stiu daca folosesc montajul dumneavoastra ledurile tastaturii mai functioneaza ?

 • Prognosis (author) said:

  Vor functiona. Montajul meu doar face miscarea macazului. Led-urile din tastatura ta sunt legate la macaz si se alimnteaza prin contactii macazului presupun.

 • MOCANU IONUT said:

  Buna seara.As vrea sa stiu si eu la ce ajuta acea parghie care este legata la servomecanism(si daca ajuta as vrea si eu daca se poate cateva detalii tehnice privind realizarea ei).Nu se putea lega direct servomecanismul la macaz(avand in vedere ca, cursa lui se poate controla)?

 • Prognosis (author) said:

  Parghia actioneaza tija metalica ce trece prin masa si apoi leaga macazul….
  http://trenulete.info/actionare-macaz-cu-servo-ultima-varianta/
  Ea are si rolul de a transmite miscarea in plan vertical, dar si rolul de a incetinii viteza de miscare a acelor macazului!

  http://trenulete.info/actionare-macaz-cu-servo-varianta-2/

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.