Home » Alte lucrari

Bariera functionala – electronica si comenzile

17 August 2009 No Comment 1,049 vizualizări

Am incercat sa fac si montajul electronic al actionarii barierei dar nu stiu ce am gresit caci nu functioneaza. E drept ca nu am avut tranzistoarele 2N 3053 pe care le-am inlocuit cu alte npn tip 2N 2891. Asta sa fie greseala?

Iata schema dupa care am lucrat

Am incercat ulterior si schema alaturata cu 555. Eu unul nu ma pricep la electronica si ca atare un inginer s-a ocupat de confectionarea montajului dar… spre surprinderea mea, nu a reusit sa-l faca sa functioneze. Acest montaj ar fi avut avantajul ca la fiecare impuls comuta in alta stare si releul putea fi cuplat sau decuplat indiferent de sensul din care venea o locomotiva. Mi-am dorit tare mult sa pot folosi acest montaj dar … mare dezamagire.

Asa ca am confectionat automatul dupa cum m-am priceput eu si pe baza de relee. In schita alaturata se poate vedea cam cum lucreaza ansamblul automat al barierei. Din pacate actioneaza numai intr-un sens de mers. M-am gandit ca nici temporizarea nu este eficienta si asta pentru ca o masina o data trecuta de senzor si oprita intre cele doua relee reed, ajunge in situatia in care ea ramane in traseu iar barierele se ridica. Aceiasi situatie poate interveni daca masina reduce viteza sau daca opreste si intoarce. Cu montajul de mai sus, indiferent de sensul in care merge o masina, indiferent de senzorul comandat, circuitul basculeaza si la un impuls cupleaza iar la urmatorul decupleaza, ciclul reluandu-se la nesfarsit. Am gandit eu o schema pe baza de relee dar nu este la fel de eficienta. Asa ca am ramas la acesta improvizatie in care bariera merge corect numai pe un sens de deplasare al trenului.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Filmul functionarii

Barierele si suportul

SERVO mecanismul

CRUCILE Sf. Andrei

ELECTRONICA si comenzile

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.