Home » Tunare locomotive

Locomotiva E 656 de la Lima – iluminare

13 December 2011 No Comment 1,187 vizualizări


Dezvoltand ideea din materialul anterior, am ajuns la concluzia ca as putea imbunatati sistemul astfel incat sa ofer toate rotile colectarii de tensiune de pe linii si in acelasi timp sa am lumina la faruri in timp ce stationeaza locomotiva la semafor pe sector nealimentat. Totodata am gandit sistemul astfel incat sa poata fi aplicat si folosit nu numai pe o diorama dedicata, la care exista sectoare cu alimentarea controlata. La ora actuala, macheta poate fi rulata pe orice sine in analog, chiar fara sectoare de linie intrerupte, ea va continua sa mentina luminile aprinse chiar daca se opreste din variator alimentarea cu energie electrica a sinelor. Mai mult decat atat, lumina va functiona la fel de tare chiar si la viteza foarte mica, totul gratie unor acumulatori introdusi in partea de cabina unde am avut loc. Sistemul este foarte eficient, dar presupune loc pentru montarea acumulatorilor.

Pentru aceasta lucrare, am folosit acumulatori tip pastila, extrasi din grupul de alimentare al unei alarme de masina, grup care continea o baterie defecta si ca atare am inlocuit-o acum cativa ani la fosta masina de serviciu. Au stat ani buni, vreo 5-6, fara a fi incarcati, si de mult clitoceam la folosirea lor in acest scop, insa lipsa unei locomotive cu spatiu suficient in interior, m-a intarziat in aplicarea ideii. Dupa ce am separat doi acumulatori buni, testati, care incarca corect, fiecare de cate 2 volti, i-am inseriat si alimentat printr-o punte redresoare, care incarca la deplasarea trenului pe sine. In stationare, elementele de acumulare mentin farurile aprinse. Am lasat masina pe diorama, cu farurile aprinse, o zi intreaga, si dupa 24 de ore, inca mai erau vizibil aprinse. Totusi, pentru a intrerupe lumina atunci cand locomotiva nu ruleaza, am introdus un intrerupator de la o mica veioza pe baterii, intrerupator care la o apasare inchide circuitul si la urmatoarea il deschide. Pentru actionarea lui, am efectuat in plafonul machetei, in dreptul butonului, o gaura de 1 mm in diametru, gaura prin care, cu ajutorul unui bold, pot actiona prin apasare intrerupatorul, pentru a opri alimentarea farurilor. Trebuie sa mentionez ca schema permite functionarea luminilor chiar daca uitam intrerupatorul decuplat, farurile primind alimentare in sistem clasic, de la sine, prin intermediul puntii de diode, ele raman aprinse cat timp este alimentata linia.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.