Mai intai am facut platforma interioara (podeaua) din plexiglas transparent (cu model in relief), de 1,2 mm grosime, pe care am amplasat despartiturile de la compartimente si cele de la toaleta, iar apoi am fixat bancile si spetezele. Acestea au fost facute din plexiglas si forex. Canapele sunt facute din plexiglas portocaliu de 5mm grosime. Acestea au dimensiunea de 10/12 mm (cele duble) si respectiv 5/12 mm (cele simple). Canapele duble au o fanta facuta cu panza de bomfaier exact la mijloc, de cca. 1 mm adancime, locas in care am introdus spatarele confectionate din cartele de telefon!
Proba de interior:
Apoi am facut prismele de difuzare a luminii.
Trebuie sa va spun, ca experienta vagoanelor modificate anterior, m-a determinat sa nu mai pun ledurile pe rigleta de circut si orientate in jos.
Am decis sa folosesc prinsme din plexiglas de 5,5 mm grosime, transparent. Dupa ce l-am taiat si gaurit la dimensiunea corespunzatoare, l-am slefuit bine si l-am finisat cu pasla cu ajutorul frezei cumparate de la dragul de Rally. O achizitie ce nu trebuie sa lipseasca nici unui modelist.
Ledurile au fost amplasate dispre lateral, astfel incat lumina sa nu cada direct in jos inspre podea. Gaurile pentru leduri nu sunt strapunse, astfel incat lumina sa se difuzeze in lungul prismei.
Proba prismei:
La final, plafonul a fost acoperit pe interior cu un strat de folie de aluminiu, din aceea folosita in bucatarie la gatit.
Inserarea ledurilor:
In cabina de toaleta am plasat puntea redresoare si rezistentele, una de 560 ohmi pentru cele 4 leduri de iluminat si una de 1100 de ohmi, pentru ledul de lampa finala.
Si proba de lumina:
(Tesirea capetelor prismei in unghi de 45 grade, are rolul de a difuza lumina si in capetele vagonului, acolo unde sunt usile de acces.)
La final am vopsit podeaua cu bronz aluminiu si canapele cu un crem pal. Initial le vopsisem maro, dar culoarea inchisa “manca” din intesitatea luminii.
Am mai montat si cate o lampa finala dupa procedeul explicat in vagon restaurant, iar la final, dupa metoda lui Lok, am confectionat din magistrale de hard disk, burdufuri la capete. Am inteles insa de la PDI ca aceste vagoane nu au avut burdufuri niciodata. Greseala mea caci ar fi trebuit sa ma interesez mai inainte. Arata frumos totusi. Probabil ca le voi scoate, in ideea ca de aici incolo, va trebui sa ma xez mai mult pe reproducerea corecta a modelelor. Cred ca asta inseamna un pas inainte pentru intelegerea mea in domeniul machetelor feroviare. De fapt, ar cam fi timpul sa avansez in acest sens!
Leave a response!